Chef Flynn przyjeżdża do Polski

Kategoria:

Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata – przyjeżdża do Polski, by wziąć udział w premierze filmu o sobie oraz przygotować autorskie kolacje w Warszawie i we Wrocławiu.

Z okazji polskiej premiery filmu dokumentalnego „Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata” (reż. Cameron Yates, USA 2018) przyjeżdża do Polski jego bohater, Flynn McGarry – cudowne dziecko amerykańskich kulinariów. To 19-latek, który szturmem zdobył wymagający świat kulinariów i w marcu tego roku otworzył w Nowym Yorku własną restaurację, Gem.

Polska premiera filmu „Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata” z udziałem bohatera odbędzie się 23 października podczas American Film Festival w Kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu. Bezpośrednio po nim organizatorzy zapraszają na specjalną kolację w Hotelu Monopol. Flynn McGarry przygotuje menu wspólnie z Justyną Słupską Kartaczowską (szefową kuchni i właścicielką restauracji jadka) oraz Mariuszem Kozakiem (szefem kuchni Hotelu Monopol) i całą hotelową załogą. Do kolacji przygotowany zostanie specjalny wine-pairing, o którym opowie sommelier hotelu.
Dzień później, 24 października, w Warszawie Fortecy Kręgliccy przy ulicy Zakroczymskiej po raz pierwszy w historii zamieni się w kino z finediningową restauracją, gdzie odbędzie się specjalny pokaz filmu oraz autorska kolacja z menu degustacyjnym przygotowanym przez chefa Flynna. Flynn McGarry, wspólnie z kucharzami z Fortecy opracowuje 5 dań, wśród których znajdą się również te znane z filmu. Na miejscu będzie można zdecydować się również na zakup kieliszka wina lub wine-pairingu.
Warszawskie i wrocławskie pokazy oraz kolacje, to jedyna w Polsce okazja spotkania z fascynującym młodym człowiekiem i sprawdzenia kulinarnego talentu, który rozwija od dziesiątego roku życia

WROCŁAW  Pokaz filmu i kolacja odbędą się w Kinie Nowe Horyzonty oraz w Hotelu Monopol.

23 października, godz. 18.15 (KNH8) „Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata” ,
adres: Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, Wrocław
godz: 20.30 Kolacja
adres: Hotel Monopol, ul. Heleny Modrzejwskiej 2, Wrocław
Cena biletu na pokaz i kolację (5 dań z wine pairingiem): 350 zł

WARSZAWA  Pokaz filmu i kolacja odbędą się w Forteca Kręgliccy,  ul. Zakroczymska 12, 00-225 Warszawa
24 października, godz. 18:30

Cena biletu na pokaz + kolację (5 dań): 400 zł do kupienia w kasie kina Muranów oraz na stronie: www.kinomuranow.pl


„Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata”
reż. Cameron Yates, USA 2018, 83′ ;
dystrybucja w Polsce: FILMS for FOOD.

Jako dziesięciolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako trzynastolatek odbywał praktyki w znanych restauracjach, m.in. Eleven Madison Park i Alinea. Piętnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce “The New York Timesa”. Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację Gem w Nowym Jorku.
Jego specjalność, Beet Wellington (zawinięty w dodatki i ciasto francuskie burak; wariacja na temat słynnego Wellingtona z wołowiną), znana jest smakoszom na całym świecie. Tak – w wielkim skrócie – przedstawia się kariera Flynna McGarry’ego, cudownego dziecka świata kulinariów, bohatera dokumentu Camerona Yatesa. Byłaby to zapewne klasyczna opowieść o spełnionym – nie bez wysiłku! – amerykańskim śnie, gdyby nie intrygująca postać matki Chefa Flynna, Meg, która udostępniła twórcom przebogate domowe archiwa (sama jest reżyserką i filmowała syna od jego narodzin), i która towarzyszy Flynnowi na ekranie, niczym jego cień.
To dzięki niej wciągający film Yatesa zyskuje posmak trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera, każącego nam zastanawiać się, kto tu naprawdę reżyseruje.
Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach. Całość zaś doskonale przyprawiają wątki: edukacji (jak rozwijałyby się dzieci, gdyby pozwolić im robić to, co naprawdę je interesuje?), niesłychanie konkurencyjnym biznesie restauracyjnym (błyskawiczny sukces młodego kucharza jest nie w smak wielu szefom), kosztach spektakularnej kariery (perfekcjonista Flynn od najmłodszych lat znajduje się pod ogromną presją) i mediach, które z równą łatwością namaszczają, co strącają swoje gwiazdy. “Chef Flynn” serwuje więc bardzo urozmaicone menu, które zaspokoi apetyty pasjonatów gotowania, poszukujących swojego miejsca młodych ludzi, a także ich nauczycieli i rodziców.

Film wyświetlany będzie w polskich kinach od 9 listopada 2018.

Autor: redakcja

29.10.2018